GSD ICT Services B.V.

Voor een snelle en betaalbare computer reparatie in Brunssum en omstreken kiest u natuurlijk voor Computerwinkel Brunssum! Wij repareren computers, laptops, servers, etc. Niet goed = geld terug. 100% tevredenheidsgarantie!
Hours: Mo-Fri 10am-7pm Sa 10am-22pm Su 10am-21pm
Currency accepted: Euro
Payment accepted: Cash, Credit Card
Website:

Kennisbank – Het Moederbord

Het Moederbord

Het moederbord, u heeft er wellicht al vaker over gehoord maar wat is het nu eigenlijk? Simpel gezien kunt u het moederbord zien als het skelet van uw computer, hetgeen waar alle “onderdelen” van uw lichaam aan verbonden zijn.

Bij het uitzoeken van een moederbord dient u met een aantal dingen rekening te houden:

  • Past het moederbord in mijn behuizing?
  • Heeft het moederbord voldoende aansluitingen?
  • Heeft het moederbord de juiste aansluitingen?
  • Heeft het moederbord de juiste chipset en socket voor de processor die ik wil gebruiken?

Voor de rest bepaalt het moederbord ook welk type werkgeheugen (RAM) u dient te gebruiken. In de meeste gevallen als u tegenwoordig een moederbord koopt, zal dit DDR4 zijn. Indien u geen losse videokaart erbij koopt, zal u ook moeten letten op de video-aansluitingen op het moederbord, wilt u bijvoorbeeld VGA, DVI, DisplayPort of HDMI?

Past het moederbord in mijn behuizing?

Moederborden zijn er in diverse formaten, de meest voorkomende formaten zijn:

  • ATX
  • Micro-ATX
  • Mini-ITX

moederbord

Bij de meeste computers zult u een ATX of Micro-ATX aantreffen. Mini-ITX wordt voornamelijk gebruikt in zogenaamde small form factor pc’s. Dit zijn pc’s die zo klein mogelijk dienen te zijn. Nano-ITX en Pico-ITX komen vrijwel niet voor, deze laten we daarom buiten beschouwing.

Bij het aankopen van een behuizing dient u te letten op het type moederbord dat in de behuizing past. Dit is terug te vinden in de specificaties. Dat een normale ATX erin past betekent niet automatisch dat u ook een kleiner moederbord erin kunt plaatsen, dit komt door de plaatsing van de schroeven.

Heeft het moederbord voldoende aansluitingen?

Iets wat u snel zult vergeten, heeft het wel voldoende aansluitingen? U wilt graag een cardreader, optische drive, SSD en twee harde schijven, maar ondersteunt het moederbord dit wel? U dient dus te kijken naar het aantal usb (3) aansluitingen en het aantal SATA-aansluitingen. Tevens dient u er natuurlijk ook op te letten of uw behuizing ruimte heeft voor al deze dingen.

Heeft het moederbord de juiste aansluitingen?

Een soortgelijk verhaal als bij voldoende aansluitingen. Zijn de aansluitingen die aanwezig zijn juist voor u? Als u bijvoorbeeld nog een oude IDE harde schijf hebt in plaats van een SATA harde schijf is het zeer waarschijnlijk dat deze niet gaat passen op een modern moederbord.   Heeft het moederbord de juiste chipset en socket voor de processor die ik wil gebruiken? De juiste socket is vrij makkelijk te vinden, u bekijkt welke socket uw processor gebruikt (Bijvoorbeeld LGA 1151 of AM4) en bekijkt dan of het moederbord dezelfde socket heeft. De chipset is een lastiger verhaal, dit kán aardig wat zoekwerk opleveren! Het makkelijkste is altijd om uw build te bekijken op pcpartpicker.com, zo ziet u ook direct of de chipset van uw moederbord problemen kan opleveren met deze processor.

Heeft u nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Onderwerpen

Contact met ons opnemen?

De ingevulde gegevens worden versleuteld opgeslagen en na het eerste contactmoment van onze beveiligde serveromgeving verwijderd.

Vul onderstaand uw gegevens in:

 Ja , Ik geef toestemming om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven staat in de Privacy verklaring. Uw gegevens worden alleen gebruikt om u een mail te sturen of te bellen.Waarom bestaande klanten voor ons kiezen?

 

Wij luisteren

De basis van onze dienstverlening is niet het verkopen van zoveel mogelijk producten of vergroten van marges. Wij zijn er om samen met u om tot een klachtgerichte oplossing te komen. Wij streven met ons persoonlijke en kwalitatieve aanpak naar net dat beetje meer.
 

Ervaring

Onze klanten ontvangen de kwaliteit en perfectie die zij verdienen. Volledige aandacht voor de klant, wij denken met u mee!
 

Afterservice

Wij zijn benieuwd naar de reactie van een klant na een reparatie, is er iets niet naar wens kunt u altijd contact opnemen en zullen wij het voor u oplossen!